Menu
X
  • image
  Kaj pravijo o nas
    

  Naselje Kojsko se nahaja na slemenu pod Sv. Križem sredi vinogradov in sadovnjakov. Pred 1. svetovno vojno je bilo kulturno in gospodarsko središče Brd.
  Kmetija Mavrič se s sadjarstvom ukvarja že vse od leta 1927. Začetki so bili skromni, a z vztrajnostjo prednikov se je letni pridelek prodajal tudi na Dunaju in v Gradcu. Prednjačile so predvsem češnje in fige.
  Oče Ivan Mavrič je leta 1970 posadil prvi ekstenzivni sadovnjak v Brdih in vse sadje se je prodalo na ljubljanski tržnici. Zaradi njegove bolezni je desetletje zatem trend sadjarstva na kmetiji žal zamrl. Vzgoja sadnih vrst in dolgoletne izkušnje pa so se prenašale naprej.
  Že kot otrok sem spremljal očeta v »brajdo« in se učil. Pomagal sem mu pri vseh opravilih okrog sadnega drevja, med drugim sva skupaj posadila nov ekstenzivni sadovnjak petdesetih češenj.
  Danes gojimo nasade posebnih kakovosti češenj za svežo prodajo ter avtohtone sorte češenj, ki so enkratne za predelavo.
  Še vedno posedujemo 30 in 40-letna češnjeva drevesa avtohtonih sort (pontenke, tercinke, cempevke, karnjovke), ki so že skorajda izumrla, saj jih tržišče ne mara, ker so sadeži (pre)drobni. Po aromi, ki jo ponujajo, pa so neprekosljivi.
  Smo kmetija, ki se ukvarja pretežno s sadjarstvom, kot so nas naučili naši starši. Danes ponujamo češnje in marelice za prodajo na tržnicah in na domačem dvorišču. V času obiranja češenj vse pogosteje sprejemamo organizirane skupine kar v sadovnjaku,kjer si okusijo svežino sadeža iz samega drevesa.seveda nekaj plodov.

  mavric sadovnjak

  Kot kmetija smo vključeni v integrirano pridelavo sadja in grozdja.

  Leta 2007 smo ustanovili dopolnilno dejavnost na kmetiji – predelavo sadja, ki je vzgojeno izključno na naši kmetiji. Leto dni smo poskusno razvijali nove, za tržišče zanimive artikle, s poudarkom na kakovosti, predvsem z namenom ohraniti žlahtnost prvovrstnega sadja.

  Za naročila artiklov ali ogleda sadovnjaka pokličite na telefonsko številko 041/480-270 Aleksij Mavrič.

  • Kontaktna oseba
  • Govoreči jeziki
  Ponudba
  • Posebna Vina
  • Degustacije
  • Domača Hrana
  • Sadje
  • Soki
  image

  © Copyright 2020 SloveniaVino. Vse pravice pridržane.