Menu
X
  • image
  • image
  • image
  • image
  Kaj pravijo o nas
    

  RONK 

  TERROIR

  Kmetija se nahaja v osrčju Brd v najjužnejši in najtoplejši vasici Vipolže, ki je v neposredni bližini italijanske meje. Ob lepem vremenu se pred kmetijo, ko pogledamo proti jugu, vidi morje, ko pa se ozremo proti severu, so pred nami Alpe. Prav takšna lega nam daje poleg toplih dni tudi hladen alpski veter, ki prinaša svežino. Sicer pa imamo na območju Brd submediteransko klimo s kar dvakrat večjo količino padavin kot v mediteranskem podnebju, dnevi so topli, noči prijetno hladne, zime pa mile. Zaželena vipavska burja, ki jo ublažita briška vrhova Sabotin in Korada, pa očisti zrak, spiha oblake in prikliče sonce.

  Podlago našim vinogradom daje fliš z zaporedjem plasti, kjer se menjavajo peščenjaki, laporovci in konglomerati. Pred približno 55 milijoni let je bilo to ozemlje le morsko dno, na katerem so se odlagali sedimenti, in tako so v tem globokomorskem dnu s turbiditnimi tokovi ali podmorskimi plazovi nastale različne zaporedne plasti. Fliš, ta lapornata kamnina, na površju hitro prepereva. Najprej se začne drobiti in v Brdih nastaja tako imenovana opoka, ki dokončno preperi v prst. Flišna podlaga je dala globoka ilovnata do ilovnato glinasta tla, ki so dobro prepustna za vodo in polna mineralov, kar nudi dobre pogoje za rast vinske trte in s tem višjo mineralno noto vinu.

  Rodovitna flišna tla in submediteranska klima s hladnimi nočmi nudita idealne pogoje za pridelavo vrhunskih belih in polnih rdečih vin, bogatih tako po vonju kot okusu.

  KMETIJA:

  • ZGODOVINA

  Na začetku je bila naša kmetija pod delovno roko Mirka vsesplošno usmerjena, podobno kot je to bila večina briških. Vir preživetja so bili živinoreja, sadjarstvo in vinogradništvo. Kot večina briških vinogradnikov smo tudi mi grozdje vozili v zadružno klet in doma vino pridelovali za lastno potrebe. Zaradi sprememb na vinskem trgu se je oče Stojko leta 1987 odločil, da bomo vse moči usmerili izključno v vinogradništvo in pridelavo vin. Naša želja je bila – in še vedno je – pridelava vin visoke kakovosti, ki so konkurenčna na zahtevnem slovenskem in tujem trgu. Začetki z letnikom vina 1988 so zajemali prodajo odprtega vina, leta 1993 pa smo z etiketo Ronk opremili prve steklenice letnika 1992. Od takrat se usmerjamo predvsem v buteljčna vina, pri čemer veliko truda vlagamo tudi v vzgojo in negovanje trt; pridelujemo namreč vina z najmanjšimi možnimi enološkimi posegi na vino v kleti, saj verjamemo, da se kakovost vina rodi prav v vinogradu, medtem ko se v kleti to le nadgrajuje.

  • DANES:

  Kmetija obsega približno 36.000 trt na okoli devetih hektarjih vinogradov, med katerimi je večina na slovenski, nekaj pa tudi na italijanski strani Brd. Pretežni del jih leži na gričih in le nekaj na ravnem.

  VINOGRADI:

  Ker je sad vinske trte temelj kakovosti vina, veliko truda in pozornosti namenjamo negovanju vinogradov, zato prisegamo na manjše obremenitve in izključno ročno obdelavo trt.

  Trudimo se, da z našimi posegi v naravi čim manj obremenjujemo okolje, zato smo že dolga leta v programu integriranega kmetijstva. Terasasti vinogradi so zatravljeni in zasajeni z že umirjenimi trtami, starimi do 35 let in več. Kot vzgojno obliko trt uporabljamo enojni guyot, za vsako sorto pa imamo skrbno izbrane lege.

  Naši vinogradi obsegajo devet hektarjev s 36.000 trtami na dvanajstih parcelah, med katerimi jih je večji del v domači vasi, nekaj v Kozani, Cerovem in na drugi strani državne meje. Večina jih je na gričevju, le nekaj jih na ravnini, in ležijo na prisojnih legah z nadmorsko višino od 60 do 160 metrov. Največ imamo avtohtone rebule, chardonnaya, sledijo merlot, beli in sivi pinot, sauvignon, cabernet sauvignon in nekaj cabernet franca. Prevladujejo bela vina, ki sestavljajo 70 odstotkov vseh.

  VINARSTVO:

  Ker pridelujemo vina z najmanjšimi možnimi enološkimi posegi, to zahteva skrbno delo v vinogradu. Veliko pozornosti tako namenimo surovinam, t.j. trtam in grozdju. Majhne obremenitve, ročno delo in najboljša lega so ključ do kakovosti in s tem vin vrhunske kakovosti, ki so konkurenčna na zahtevnem svetovnem vinskem trgu. Naš cilj je vino, ki predstavlja enkratno harmonično celoto z nepoudarjeno kislino in žametno mehkobo.

  Davor: »Pri ustvarjanju vina je najpomembnejše poiskati pot svojega okusa in tej poti slediti, se učiti in jo nadgrajevati. Ustvarjanje vina je kot življenje; nikoli ne veš vsega, vedno se učiš, spreminjaš, izpopolnjuješ. Poslušamo srce, se učimo in se trudimo s tem znanjem narediti čim boljše vino. In nam je najboljše!«

  RONK linija vin:

  Vina RONK so zorena v nerjavečih posodah, kar jim pusti tipično sortnost in svežino. Bela vina so pripravljena kot sveža, sadna, živahna in prijetna, medtem ko rdeča pustimo zoreti kakšno leto več, da ob sadnosti in svežini pridobijo tudi bogatejšo strukturo. Med njimi lahko vsak najde nekaj zase, saj so primerna za vsak okus in vsako razpoloženje.

  SELECTUS linija vin:

  Selectus je najnovejše vino iz družinske kmetije Ronk, ki prikazuje njihovo spoštovanje in sodelovanje z naravo. Odraža njihov terroir in našo strastno predanost umetnosti vinarstva. Grozdje so ročno obira in skrbno izbira med našimi najboljši vinogradi. Pri belih sortah se grozdje macerira 36 ur. Vino dozoreva 10 mesecev v barrique sodih. Po stekleničenju se vino pusti za osem mesecev, da se stabilizira in harmonizira, preden se sprosti na trg. Rdeča zvrst po daljši maceraciji dozoreva 36 mesecev v barrique sodih in po stekleničenju odleži minimalno še eno leto v steklenici, da se vino harmonizira. Selectus je resnično vino za velike kozarce in velike užitke.

  • Kontaktna oseba Andrej Kristančič
  • Govoreči jeziki Slovenščina, Italijanščina, angleščina.
  Ponudba
  • Bela Vina
  • Rdeča Vina
  • Cuvee
  • Degustacije
  image

  © Copyright 2020 SloveniaVino. Vse pravice pridržane.