Menu
X
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  Kaj pravijo o nas
    
  Zgodba vin Guštin sega v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga, Joahim Žižmond po domače in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej merlota, nato pa še malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril 
   
  »Merlot in malvazija to je poezija.«.
  Guštinova zgodba se je nato nadaljevala z njegovim sinom Ivanom, ter vnukom Viljemom, resnično pa se je razcvetela z njegovo pravnukinjo Kerstin in njenim partnerjem Tomažem.
  Guštinova vina so harmonija sončne lege Biljenskih gričev in svežega zraka iz zaledja Trnovskega gozda. Je kot pesem trgačev, ki oberejo zlate grozde. Ko se po skrbnem in potrpežljivem delu kletarjev v kozarcu zableščijo izvrstna GUŠTINOVA VINA, je poplačan ves trud Vinarstva GUŠTIN.
  Vino »GUŠTIN« MERLOT dozori na 60 let starih trtah. Dozorelo grozdje se macerira in spravi v hrastove sode, kjer počiva in zori. Količinsko minimalen pridelek zagotavlja izredno kvaliteto in enkraten okus dozorjenega vina.
  Vino »GUŠTIN« MALVAZIJA je harmonija trte: akacije, ko cveti, ter aromatičnega sena. Vino je rahlo macerirano ter dozorjeno v hrastovih sodih, še zmeraj je sveže in nežnega okusa. Ko so posadili trto v lapor biljenskih gričev, so domnevali, da bo dobro uspevala. Presenečeni pa so bili nad kvaliteto belega in črnega vina. Sedaj vemo, da je ta razlog zemlja, ki je polna mineralov, kateri dajo vinu čaroben okus.

  VINARSTVO GUŠTIN

  Danes obsega več kot 5 ha vinogradniških površin, na katerih so posajene trte izključno merlota in malvazije. Pridelujemo vina sort Malvazija in Merlot, po postopku našega pranonota Guština, ki je prvi zasadil te sorte trt na našem griču. Vinogradi vin Guštin se nahajajo na obrobju Biljenskih gričev na južni strani, ter so obsijani s soncem od vzhoda do trenutka, ko zaide za čudovitimi Biljenskimi griči, ki so največji Slovenski vinograd v enem kosu in obsega kar 260 ha vinogradniških površin. Trte gnojimo z organskimi gnojili, kosimo pod njimi, jih z ljubeznijo negujemo in jeseni grozdje ročno oberemo, kot je to počel naš pranono Guštin že pred 120 leti.

  VINSKA KLET  GUŠTIN V BILJAH.

  V kleti imamo veliko degustacijsko sobo. Same degustacije pa opravljamo tudi ob vinogradu in nasadu oljk, v prijetni senci ob gozdu, kjer imamo manjšo degustacijsko hiško.
   V kleti pridelujemo vino v inox posodah in barrique francoskih hrastovih sodih.
  Imamo linijo mladih merlotov z belo etiketo, ter linijo zrelih merlotov s črno etiketo, katera se prodaja po 5ih letih.
  Pridelujemo tudi zrele malvazije, katere zorimo v barriqu, pod črno etiketo. Bolj obsežna pa je mlada linija malvazije, zorjena v inox sodih, pod belo etiketo.
  Po večini naše stranke uživajo v mladih linijah za vsakdan, za posebne priložnosti pa si privoščijo tudi vino Guštin s črno etiketo.
  • Kontaktna oseba Kerstin Žižmond
  • Govoreči jeziki
  Ponudba
  • Bela Vina
  • Rdeča Vina
  • Degustacije
  Awards
  image
  Merlot
  2014-2015-2017
  MERLOT zlata v Gornji Radgoni 2014, 2015, 2017 ter Prvak Vipavske vinske turistične ceste 2014
  image
  Malvazija
  2017-2018
  MALVAZIJA srebrna v Gornji Radgoni 2017 ter zlata na Festivalu malvazija v Portorožu 2017, 2018.
  Naši Produkti/Storitve
  Merlot-svež
  Malvazija-sveža
  Merlot-zrel
  Malvazija-zrela

   

  Naše Tocke
  image

  © Copyright 2020 SloveniaVino. Vse pravice pridržane.